0 533 258 93 42

Astaksantin Nedir ?

Astaksantin özellikle doğal astaksantin, yüksek antioksidan özelliğine sahip bir karotenoiddir. Büyük canlılar karotenoidleri sentez edemedikleri için, bunların besinleri aracılığı İle dışarıdan alınma zorunluluğu vardır. Astaksantin, Haematococcus pluvialis mikroalginden elde edilen karotenoidtir. Dünyanın En Güçlü Antioksidanlarından biridir. Yapılan Ulusal Ve Uluslararası Bilimsel Klinik Çalışmalara Göre;

Astaksantin; normal sağlığınıza destekleri,

Göz sağlığını olumlu etkilediği,

Beyin sağlığını olumlu etkilediği,

Kalp damar sağlığını desteklediğini,

Deri ve güzelliği olumlu etkilediği,

Atletik performansı desteklediği,

Doğurganlık ve sperm kalitesini desteklediğini,

Yaşlanma karşıtı ve hücre sağlığını olumlu etkilediği bildirilmiştir.

        Astaksantin, yalnız karbon ve hidrojen değil, bunun yanısıra oksijen atomu da içerdiği için ksantofil karotenoidler grubuna girer. Astaksantin, bir polien zinciri ile birleştirilen iki terminal halkadan oluşur. Bu molekül, molekülün her iki ucunda hidroksil grubu (-OH) ile β-iyonon halkasının 3, 3' konumlarında bulunan iki asimetrik karbona sahiptir (Şekil 2.4). Birinci durumda, hidroksil grubu bir yağ asidi ile reaksiyona girer, o zaman mono-ester oluşturur, oysa her iki hidroksil grubu da yağ asitleri ile reaksiyona girdiğinde sonuç bir di-ester olarak adlandırılır. Astaksantin, stereoizomerlerde, geometrik izomerlerde, serbest ve esterleşmiş formlarda bulunur (Higuera-Ciapara vd. 2006). Bu formların tümü doğal kaynaklarda bulunur. Stereoizomerler (3S, 3'S) ve (3R 3'R) doğada en bol bulunanlardır ve H. pluvialis hücrelerinde (3S, 3′S) izomerini biyosentezlemektedir (Ambati vd. 2014). Astaksantin, çok etkili antioksidan aktivite gösterebilir. Antioksidan faaliyetler, hidroksil, peroksil gibi çeşitli serbest radikallere karşı hücreyi koruma etkisidir. Serbest radikaller, bir veya birden fazla çiftleşmemiş elektron içeren moleküllerdir. Bu moleküller çok yüksek reaktiviteye sahiptir ve organizmalarda normal aerobik metabolizma tarafından üretilir. Aşırı oksidatif moleküller, zincir reaksiyonu yoluyla proteinler, lipidler ve DNA ile reaksiyona girerek protein ve lipid oksidasyonuna ve çeşitli bozukluklarla ilişkili DNA hasarına neden olabilir (Ambati vd. 2014). Astaksantinin antioksidan aktivitesi, Vitamin-E’den 500 kat, β-karoten’den 10 kat, lutein’den 4 kat daha etkilidir (Chen vd. 2003; Hagen vd. 2001; Hata vd. 2001; Altuğ 2001; Naguib 2000; Miki 1991).

E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.